Przepis: Placuszki z gruszką, cynamonem i mixem zbóż

Informacje

dla 2 - 3 osób

ok. 30 minut

Składniki

400 g jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
3 jajka
1-2 łyżki oleju roślinnego + do smażenia
ok 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub mieszanki pół na pół ze zwykłą
1 łyżeczka cynamonu
1,5 szklanki mixu zbóż ekspandowanych żyto, gryka i amarantus
1-2 gruszki, pokrojone w cienkie plasterki

Sposób wykonania

W dużej misce wymieszać dokładnie jogurt, żółtka (białka zostawić w osobnej misce), olej, mąkę i cynamon, następnie dodać mix zbóż i dokładnie ubite białka, delikatnie, ale dokładnie połączyć składniki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Nałożyć porcje ciasta (ok 2 łyżki na jeden placuszek) lekko docisnąć. Od razu ułożyć po jednym, dwóch plasterkach gruszki, lekko wcisnąć je w placuszek. Kiedy brzegi placuszka zaczną się rumienić, obrócić na drugą stronę i dosmażyć. Usmażone placuszki ułożyć na papierowym ręczniku. Podać na ciepło.

Zobacz także