Przepis: Łosoś w sosie koperkowym

Informacje

dla 4 osób

40 minut.

Składniki

Składniki: filet z łososia 600 g, mały brokuł, 3 marchewki, cytryna, pęczek koperku, kostka rosołowa drobiowa, 200 g śmietany 18%, 30 g masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.

Sposób wykonania

Filet dzielimy na części, oczyszczamy, nacie- ramy sokiem z cytryny i solimy. Następnie układamy w na- czyniu żaroodpornym, które przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 mi- nut. Koperek myjemy i drobno siekamy. W garnku topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy. Dodajemy ok. 200 ml bulionu. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy śmietanę, łyżkę soku z cytryny, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa myjemy, brokuł dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Gotujemy na parze do miękkości. Łososia układamy na ryżu, polewa- my sosem i otaczamy wianuszkiem warzyw.

Zobacz także