Przepis: Kurczak w orientalnym sosie

Informacje

dla 4 osób

50 minut

Składniki

3 filety z kurczaka,
2 czerwone papryki,
1-2 cm imbiru, duża cebula,
3 ząbki czosnku,
masło 35 g,
kostka rosołowa drobiowa,
puszka krojonych pomidorów,
śmietana 18% 100 ml,
przecier pomidorowy 100 g,
1-2 łyżeczki curry,
pół łyżeczki pieprzu cayenne,
2 łyżki octu winnego,
sól morska drobnoziarnista o`Sole.

Sposób wykonania

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek i imbir przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy curry i pieprz cayenne. Mieszamy i dolewamy ocet winny. Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie, wlewamy na patelnię, a następnie dodajemy śmietanę, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotujemy przez kilka minut. Mięso i czerwoną paprykę kroimy w kostkę, solimy, podsmażamy na osobnej patelni. Następnie dodajemy do sosu i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Potrawę podajemy z ryżem.

Zobacz także