Przepis: Krem dyniowy z mixem zbóż

Informacje

dla 2 osób

około 60 minut

Składniki

1,5 kg dyni,
1 duża cebula,
2 cm kawałek imbiru,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
½ szklanki śmietanki (30%),
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
garść Mixu zbóż gryka jagła burak do posypania.

Sposób wykonania

Dynię oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce, pokropić oliwą, oprószyć pieprzem i solą. Piec w 180 stopniach około 30-40 minut (tak aby dynia nie była spalona). Po upieczeniu ostudzić i obrać ze skóry. Na maśle zeszklić cebulę, czosnek i imbir. Dodać miąższ z dyni. Doprawić całość solą i pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać śmietankę według uznania. Przed podaniem posypać mixem zbóż według uznania.

Zobacz także